Cider bryggeri

Äkta cider, njutning från Halland

Cidern har en månghundraårig tradition i flera länder som England, Frankrike, Irland, Tyskland, Schweiz och Spanien. Det finns mycket kunskap att hämta om själva hantverket, men att anpassa det till svenskt klimat, svensk terroir och de fruktsorter som passar för svensk odling är en utmaning.

Därför har Regnér Garden varit med och grundat Svenska Cidersällskapet, som vill sätta ramar för vad som får kallas cider. Vi menar att en hel del av det som säljs i butik är läsk eller alkoläsk.

Till hösten kommer vi att starta produktion av hantverksmässigt framställd cider – det som man i England kallar Craft Cider och som måste innehålla minst 80% must.

Cider definieras som en dryck som framställs av fermenterad fruktjuice av äpple och/eller päron(LIVSFS 2005:11).

Vår cider tillverkas genom att flera av våra äppelsorter blandas för att uppnå bra sammansättning avseende syra, sötma och tanniner. Detta kan göras på två sätt: Antingen jäses äppelsorterna var för sig och därefter blandas till en smakfull cider. Eller så blandas de olika äppelsorterna vid krossningen och blandas tillsammans vid pressningen.

Framgångsfaktorer som påverkar kvalitén hos cidern

  • Sort (odlingssytem).
  • Mognadsgrad (Plocktidpunkt och lagring).
  • Processteknik.
  • All vår cider och Perry är gjorda av 100% färskpressad juice.